Balspjut

Balspjut ett viktigt redskap för jordbrukare!

Ett balspjut är ett viktigt redskap för jordbrukare, som gör det möjligt för dem att hantera balar av hö eller halm med lätthet. Ett balspjut består av en ram och två eller flera spjut som används för att lyfta balen. Förutom att minska de skador som kan uppstå på balen gör ett balspjut det också lätt att transportera balen från en plats till en annan. Oavsett om du ska flytta en höbal från fältet till ladugården eller transportera halm för ströbäddning gör ett balspjut jobbet mycket enklare.

Vilken typ av spjut skall man använda?

Vilken typ av balspjut du behöver beror på vilken typ av bal du hanterar. Ett rundbalspjut är till exempel avsett för att lyfta runda balar, medan ett fyrkantigt balspjut är avsett för att lyfta fyrkantiga balar. Genom att använda balspjut minskar de skador som kan uppstå på balen vid transport av balen från en plats till en annan.

Det finns många olika typer av balar, beroende på vilka behov och preferenser du har. De vanligaste är följande:

  • Fyrkantsbalar
  • Rundbalar
  • Storbalar

När du vet vilken typ av balar du har att göra med så att spjutet kan anpassas därefter. 

Tekniken för att undvika att balen tappas.

Det är relativt enkelt att använda ett balspjut – placera bara spjutet på vardera sidan av balen och lyft. Det är dock viktigt att se till att spjutet placeras på rätt sätt för att undvika att balarna skadas eller tappas. Nyckeln är att se till att spjutet placeras i mitten av balen, med spjutets armar jämnt balanserade på vardera sidan. Längden och antalet spjut påverkar hur lätthanterligt balspjutet är. Längre spjut kan vara mer besvärliga att använda, men de kan vara nödvändiga om du lyfter tyngre balar. Antalet spjut beror på hur tungt du lyfter och vilken kapacitet ditt balspjut behöver leverera. Materialet som spjutet är tillverkat av är också viktigt. En annan viktig del i hur balspjutet kommas bli lätthanterligt eller ej är ramverket – det ska vara robust och stödjande för att hålla balen stadig under transporten.

Så undviker du skador under transport från fält till lagringsplats.

Oavsett om du lagrar dina balar i ett lager eller på mark är risken för skador stor under transporten från fält till lagringsplats. När du är redo att lägga ner din bal är det några saker du måste tänka på.

  • För det första ska ytan vara fri från allt vasst som kan skada balen.
  • För det andra ska du se till att du lägger ner balen platt så att den inte dras mot marken och skadas.
  • Slutligen ska du se till att inte skada några intilliggande balar när du lägger ner din egen.

Om du håller dessa saker i åtanke kommer din balle att vara säker och välbehållen – och redo för vad du än har planerat för den!

När du väl har lärt dig tekniken är det snabbt och enkelt att spetsa en bal. Med lite övning kan vem som helst bli ett proffs på att använda ett balspjut!

Underhåll

Att hålla ditt verktyg i gott skick är inte svårt, men det finns några saker du kan göra för att se till att det förblir underhållsfritt. Det bästa sättet att hålla ditt verktyg i toppskick är att se till att du rengör det efter varje användning och regelbundet kontrollerar om det finns några skador eller problem och låt professionell servicepersonal sköta reparationer.

Så nästa gång du behöver flytta lite hö, var inte rädd för att använda ditt balspjut att spetsa balar med.