Blåsmaskin

Vad är en blåsmaskin?

Den vanligaste typen av blåsmaskiner är radialfläkt eller centrifugalfläkt. Det är också möjligt att leverera ett visst volymflöde vid olika tryck genom att använda en flerstegsblåsmaskin.

Olika material kan transporteras på detta sätt, bland annat:

  • Gaser
  • Vätskor
  • Pulver
  • Granulat

Fördelen med lågtryckskompressorer är att de är relativt enkla maskiner som inte är lika dyra som högtryckskompressorer. Lågtrycksluft kan ofta genereras utan alltför stora svårigheter. Om ett högre tryck krävs för tillämpningen kan en booster användas efter blåsmaskinen för att öka trycket. Detta kan till exempel vara en kolvkompressor.En nackdel med blåsmaskiner är att volymflödet minskar snabbare när trycket ökar än med en kompressor. Dessutom är lågtryckskompressorer i allmänhet mindre effektiva än högtryckskompressorer.

Användningen av en blåsmaskin beror därför på den specifika tillämpningen och de tryck och flöden som krävs. Det är viktigt att konsultera en expert för att säkerställa att du väljer rätt maskin för dina behov.

När du väljer en blåsmaskin är det viktigt att uppmärksamma följande faktorer:

1. Det erforderliga flödesflödet

2. Det önskade utloppstrycket

3. Typ av tillämpning

4. Miljön där fläkten kommer att användas

5. Den tillgängliga strömförsörjningen

6. Kostnader för underhåll

7. Förväntad livslängd

Olika typer av industriella blåsmaskiner

Skruvblåsmaskin

En skruvblåsare är en typ av positiv förskjutningsblåsare som använder en roterande skruv för att dra in luft eller gas i kammaren och komprimera den.

Skruvblåsare används ofta i pneumatiska transportsystem för att flytta material som spannmål, mjöl och andra pulver genom ett rör. En skruvfläkt fungerar genom att luft eller gas dras in i kammaren genom en roterande skruv. Skruven komprimerar luften eller gasen och den komprimerade luften eller gasen trycks sedan ut ur kammaren genom ett utlopp.

Skruvblåsare används också i reningsverk för att lufta avloppsvatten och i industriella tillämpningar där komprimerad luft eller gas behövs. Vissa skruvblåsare kan vara reversibla, vilket innebär att de kan användas för att både komprimera och dekomprimera luft eller gas.

Lobblåsmaskin

En lobblåsmaskin är en typ av fläkt som används för att flytta luft eller gas. Lobblåsmaskiner används ofta i industriella och kommersiella miljöer, t.ex. fabriker, lagerlokaler och kontorsbyggnader.

Lobblåsmaskiner har vanligtvis två eller flera roterande lober som drar in luft eller gas i kammaren och komprimerar den. Den komprimerade luften eller gasen trycks sedan ut ur kammaren genom ett utlopp. Lobe-blåsare används ofta i tillämpningar där en stor volymluft behöver flyttas, till exempel i VVS-system.