Att driva café

En dag i livet för en bageri- och kaféägare

Hur det är att driva ett företag från tidig morgon till sen kväll

Jag vaknar klockan fyra varje dag för att börja baka till kaféet. Klockan 6 på morgonen är caféet öppet och jag har fullt upp med att servera kunderna. Jag brukar arbeta tills jag stänger klockan 18. Det är mycket arbete, men det är också mycket givande att se människor njuta av det jag bakat.

Jag går som sagt upp vid fyratiden och jag brukar börja baka runt fem på morgonen. Jag bakar en mängd olika saker, bland annat bröd, bakverk och kakor. Jag kokar också kaffe och te till caféet. Vid sextiden på morgonen öppnar jag caféet och efter det har jag fullt upp med att servera kunderna. Jag driver, som du kanske redan gissat, ett arbetarcafé där kunder kan ta frukost innan (eller efter jobbet) och köpa med sig frukost/fika till jobbet.

Jag älskar doften av färskt bröd och bakverk på morgonen, och det är alltid en fantastisk känsla att se dagens första kunder komma in för att ta sitt morgonkaffe och sin frukost. Det finns alltid mycket arbete att göra i ett bageri och café, från att baka färskt bröd och bakverk till att förbereda kaffe och te, servera kunderna, städa och stänga på kvällen. Utöver det (som om inte det räckte!) så ska man även ta hand om inköp, ekonomi, marknadsföring med mera. Jag har väl aldrig riktigt gillat siffror och att hålla på med fakturor och räkna ut moms med mera är inte min grej. Jag har därför en revisor som sköter allt sånt åt mig. För ett tag sedan så investerade jag i ett nytt kassasystem till mitt café som gör det enkelt att hantera beställningar och som skapar rapporter som jag kan maila till min revisor. Det har fungerat över förväntan faktiskt, kassan har varit lätt att använda och har många smarta funktioner som gör att jag kan hantera kunderna mer effektivt och kan fokusera på att ge de bra service istället för att krångla med beställningar eller betalningar.

Trots att det är väldigt mycket jobb med att driva ett café så är det värt det när du ser människor njuta av sin mat och sina drycker och vet att du har gjort deras dag bara lite bättre.

Att driva ett bageri och café är definitivt inte ett ”normalt” nio-till-fem-jobb, men jag skulle inte vilja ha det på något annat sätt. Jag älskar att vara min egen chef och att kunna skapa ett utrymme som är varmt och välkomnande för våra kunder. Det är mycket hårt arbete men det är också givande.